Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trillende versnellingspook

Vraag gesteld door op 31 augustus 2021

Mitsubitshi colt 1.3 van 2007, tellerstand 59676. Wanneer ik rij voel ik dat de versnellingspook trilt. Bij het intrappen van koppelingspedaal hoor ik een laag geluid. Wat is hier het probleem? Zijn er een aantal defecten?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U hoort een bijgeluid bij uw Mitsubishi Colt uit 2007 wanneer u de koppeling intrapt.

Een diagnose op afstand is eigenlijk altijd erg lastig of zelfs onmogelijk. Ook hier geldt dat je het geluid moet kunnen beoordelen om vervolgens te kunnen plaatsen waar het vandaan komt. Maar wanneer u de koppeling intrapt wordt op dat moment het druklager belast. Mogelijk dat dit onderdeel verantwoordelijk is voor het bijgeluid. Om dat echt goed te kunnen beoordelen en eventueel te vervangen moet de versnellingsbak verwijderd worden. Mogelijk is dan de conclusie dat de volledige koppeling vervangen moet worden.

Maar misschien ben ik veel te voorbarig met mijn diagnose. Daarom het advies het probleem voor te leggen aan een garage. Een proefrit zal mogelijk snel helderheid verschaffen met de juiste diagnose. Maar op afstand gok ik op een defect druklager.

U schrijft ook dat de versnellingspook trilt. Misschien dat het schakelmechanisme speling heeft dat vooral begint op te vallen bij wat lagere motortoerentallen wanneer je in 4 of 5 rijdt. Het zou ook kunnen dat bij gas los en weer gas erop de pook ook nogal beweeglijk wordt. Een andere oorzaak zou ook gezocht kunnen worden in een defecte motor- of versnellingsbakophanging. Wanneer de motor en bak veel bewegingsvrijheid hebben, beweegt de pook mee en kunnen motortrillingen vanuit een laag toerengebied makkelijk worden doorgegeven aan de pook.