Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Risico VW TSI motor uit 2009

Vraag gesteld door op 12 september 2021

Ik heb een vraag met betrekking tot de Volkswagen Touran uit 2009 met een TSI motor van 170 PK. Ik lees dat hier veel problemen mee zijn of zijn geweest. Nu is mijn vraag of deze echt opgelost zijn omdat ik dit type auto wil kopen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van de genoemde VW Touran maar u vraagt of de enigszins bekende motorproblemen uit het verleden bij dit exemplaar inmiddels zijn opgelost.

Gezien dit motortype is dit inderdaad een beruchte generatie met distributieketting problemen en mogelijk ook hoog olieverbruik. Dus wat dat betreft krijgt deze 12 jaar oude Touran niet het voordeel van de twijfel. Maar het verleden van specifiek deze auto is ons niet bekend. Misschien dat er inmiddels een ingreep heeft plaatsgevonden met de nodige modificaties. Dus ik sluit niet uit dat er inmiddels gericht is ingegrepen, maar ik kan dat onmogelijk bevestigen. Er zou eigenlijk een open onderhoudsverleden moeten zijn waaruit zwart-op-wit blijkt dat de auto inmiddels duurzaam is aangepast en alle perikelen definitief verleden tijd zijn. Maar wanneer er niets is waar dat duidelijk uit blijkt, blijft het tóch een risico met deze auto in zee te gaan.