Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijden automaat met caravan

Vraag gesteld door op 31 augustus 2021

Kan je met een automaat ook caravans trekken, ook in de bergen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of een automaat een auto met automaat een goede caravantrekker kan zijn. Ja, dat is gelukkig het geval. De meeste auto's met een automaat zijn heel prettige auto's om weg te rijden op een helling met een caravan. Bij een auto met handgeschakelde versnellingsbak komt er wat voertuigbeheersing bij kijken om weg te komen, terwijl u bij een auto met een automaat eigenlijk alleen gas hoeft te geven.

Het type automaat is nog wel enigszins van invloed maar de moderne CVT, conventionele automaat met koppelomvormer of de generatie met dubbele koppeling kunnen prima uit de voeten met een caravan. De zogenaamde gerobotiseerde (half- of semi) automaat acht ik minder geschikt maar kom je vooral bij de kleinere auto's tegen.

In combinatie met een aanhanger of caravan wil ik wel adviseren om bij gelegenheid de automaat een handje te helpen door handmatig op- of terug te schakelen. Met name in een berg- of heuvelachtige omgeving kan het gebeuren dat de automaat niet op het gewenste moment schakelt. In combinatie met een caravan is het dus slim om bij zware omstandigheden voor de handmatige optie te kiezen. En schroom niet om onder die omstandigheden ook wat hoger in toeren te rijden. Wat koeling en smering betreft is dat ook beter voor motor en bak.

Op onze website vindt u de applicatie caravantrekker waar u de prestaties van auto/caravan combinaties kunt berekenen.

 

Reacties

P. de Wit

Auteur - 18 september 2023

Ik rijd een Seat ateca automaat 1.4. 150pk. De caravan weegt totaal 1300kg. Met caravan rijd ik altijd in schakelstand. Voor mij de beste oplossing en bijna altijd rond de 2500 toeren.Op de autobaan veelal in de 6 en met wind mee dan af en toe in de 7 en dit bij een snelheid van 100km/p uur. Dank voor de info.