Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rammelende achteras

Vraag gesteld door H. van Rooyen op 7 september 2021

Ik heb een Peugeot 308,  bouwjaar 2015. Sinds enige tijd is er een rammelend geluid te horen in de achteras. De Peugeot-garage spreekt over een losliggende ijzeren balk, die men eventueel kan vastzetten met PUR-schuim ( niet leverbaar !). Op een website voor Peugeot-bezitters las ik dat het mogelijk gaat om een losliggende stabilisatie-balk. Het lijkt mij heel vreemd om die sowieso vast te zetten met PUR, maar de vraag is dan hoe die losliggende balk eigenlijk zou moeten functioneren, want dat gerammel lijkt me ook niet gezond. In afwachting van het bestelde PUR-schuim richt ik mij even tot jullie als onafhankelijke deskundigen. Wat is hier wijsheid? Doen wat de garage zegt (vastzetten met PUR) of iets anders (die stabilisatiebalk zal toch enige functie hebben, al klinkt dat gerammel niet gezond) ?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U hoort een rammelend geluid in de auto en u vraagt zich af of de reparatie van de garage juist is.

Een rammelende of krakende achteras is een bekend probleem waarvoor een reparatiemethode is ontwikkeld. Deze methode is bekend bij iedere officieel Peugeot-dealer.
De auto gaat de brug op en aan beide kanten wordt er schuim in de as gespoten. Zo worden holle ruimtes in de achteras opgevuld en wordt voorkomen dat de wanden tegen elkaar kunnen komen en hierbij luidruchtig zijn, er horen geen bewegende delen in de as aanwezig te zijn. Hopelijk is hiermee het krakende geluid verleden tijd. Een mooie uitlegt over het aslichaam kunt u op Youtube vinden: Gestamp Chassis - PSA autopart.

Er zijn ook gevallen bekend waarbij dit vullen met pur niet tot het gewenste resultaat heeft geleid. Mijn collega heeft hier al even terug advies over gegeven: Krakende achteras Citroën C 4