Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is isofix inbouwen mogelijk?

Vraag gesteld door op 14 september 2021

Ik heb een VW T5 gekocht, bouwjaar 2008, en kom er nu achter dat er geen bevestigingsbeugels voor de isofix in zitten. Noch mijn garage noch de VW Dealer weten te helpen met achteraf inbouwen van bevestigingsbeugels. B en S autoaanpassingen hebben alleen niet-gekeurde mogelijkheden, geven zij aan. Ik begreep dat ik erop moet letten om wel gekeurde/erkende bevestigingsbeugels te laten inbouwen?
Mijn vraag: klopt het dat bevestigingsbeugels erkend/gekeurd moeten zijn? Waar kan ik dat laten doen? Is transport met alleen gordel anders net zo veilig?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het mogelijk is om isofix in uw auto te (laten) monteren.

Isofix monteren kan alleen indien de auto hier ook op is voorbereid. Deze bevestigingspunten zijn alleen veilig wanneer ze door de fabrikant zijn aangebracht en dus goedgekeurd zijn door middel van botsproeven. Dit moeten echt verankerde bevestigingspunten zijn, een auto zonder deze voorbereidingspunten is feitelijk kansloos.

Er zijn wel carrosseriebedrijven die deze punten willen aanbrengen maar aangezien er dan geen goedkeur door de fabrikant aanwezig is begeeft men zich op onbekend terrein wat betreft veiligheid.

Indien bij deze auto isofix (optioneel) kon worden bijgeleverd, dan is de kans groot dat die beugels te koop zijn én verantwoord gemonteerd kunnen worden. Ik denk dat uw dealer hier dan wel van op de hoogte zou zijn geweest.

Kinderzitjes die door de gordels worden vastgezet zijn veilig aangezien deze op de juiste punten gemonteerd zijn. Het belangrijkste is dan wel om ervoor te zorgen dat het stoeltje stevig vastgezet wordt en hierbij de handleiding van het zitje goed gevolgd wordt.

We hebben nog tips over het monteren van kinderzitjes op onze site: Zo monteer je een kinderzitje.