Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Emissieklasse

Vraag gesteld door J. de Jong op 8 september 2021

Ik kan een bus kopen uit 2007 met emissieklasse 4. Blijft dat dan ook zo of heeft ie volgend jaar emissieklasse 3 omdat het een jaar opschuift?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of een toegekende emissieklasse ook kan verschuiven.

Wanneer een emissieklasse is toegekend aan een auto dan zal deze auto altijd in deze klasse blijven. Regelmatig verschuiven wel de eisen waar nieuwe auto’s aan moeten voldoen maar ze vallen dan ook automatisch in een hogere klasse.

Met een auto die voldoet aan emissieklasse 4 zit u voorlopig goed wat betreft toelating in stedelijke gebieden in Nederland. Het kan wel dat de plaatselijk eisen veranderen waardoor bijvoorbeeld een auto met Euro 4 niet meer welkom is. Euro 2 en Euro 3 diesels kunnen eigenlijk al vanaf 2020 op sommige plekken worden geweerd. Dat zijn auto's van (op dit moment) minimaal 19 en 14 jaar oud. Voor Euro 3 en Euro 4 gaat dat vanaf 2025 gelden, àls gemeenten besluiten deze maatregel te gaan toepassen. Dus samengevat;

Tussen 2020 en 2025 kan een gemeente kiezen voor:
- Toegang tot de milieuzone voor alle dieselvoertuigen met emissieklasse 3 of hoger (in 2020 gaat het om voertuigen van 20 jaar en ouder).
- Toegang tot de milieuzone voor alle dieselvoertuigen met emissieklasse 4 of hoger (in 2020 gaat het om voertuigen van 15 jaar en ouder).

Vanaf 2025 worden de normen strenger en kan een gemeente kiezen voor:
- Toegang tot de milieuzone voor alle dieselvoertuigen met emissieklasse 4 of hoger (in 2025 gaat het om voertuigen van 20 jaar en ouder).
- Toegang tot de milieuzone voor alle dieselvoertuigen met emissieklasse 5 of hoger (in 2025 gaat het om voertuigen van 15 jaar en ouder).

Op onze site hebben we het een en ander uitgelegd over de emissieklasse.