Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airco pruttelt

Vraag gesteld door H. Cavens op 17 september 2021

60000 km. Eigendom sinds maart 2021.
Airco werkte niet. Garage heeft restvloeistof, 70 gram) gefilterd en aangevuld tot 420 gram. De airco werkt nu wel. Daarna vreemd geluid. De vloeistof borrelt en pruttelt gedurende twee
minuten, terwijl alles uitstaat. Wat kan dit zijn?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraag zich af wat het pruttelende geluid uit uw airco veroorzaakt.

Bij een auto-airco is het redelijk normaal dat het koudemiddel langzaam uit het systeem verdwijnt. Zo af en toe moet het daarom bijgevuld worden. Op onze site staat meer over Airco en onderhoud. Wanneer er vrijwel geen koudemiddel aanwezig is zal de airco niet inschakelen, wanneer er iets te weinig is zal de airco meestal wel functioneren maar ontstaan er bijgeluiden.
Doordat dit koudemiddel onder druk staat en deels gasvormig is kunt u het niet zelf bijvullen maar is dit echt een klusje voor de garage.

Indien het koudemiddel snel verdwijnt is er sprake van een lek, dit moet natuurlijk opgespoord worden. Nu u het systeem hoort borrelen en pruttelen is er een grote kans dat er op dit moment te weinig koudemiddel aanwezig is. Ik zou u adviseren om de airco nogmaals compleet te laten vacumeren en hierna te laten afvullen met de juiste hoeveelheid koudemiddel (in dit geval ongeveer 435 gram). Wanneer er zo snel al koudemiddel is verdwenen moet men op zoek naar een lekje in het systeem.