Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Advies kapotte auto

Vraag gesteld door J. Elo op 1 september 2021

We hebben een auto gekocht (audi a3 uit 2013 en die heeft volgens de nap check 125000 gelopen (13000 euro). We hebben ook een BOVAG garantie (3 maanden) daarnaast een nieuwe apk en nieuwe onderhoudsbeurt.

Na een maand gebruiken (de helft waren we op vakantie gegaan en heeft stil gestaan) heeft de auto gegeven Dat de olie leeg is en hebben we toen ongeveer ander half liter bij moeten vullen en gaat de garage naar kijken.
De auto geeft zwarte lucht uit de uitlaat en wij denken dat de motor helemaal weg moet en dat de auto meer gelopen heeft dan dat ie gegeven heeft (de auto had nap check van 125000 km)

We willen graag jullie advies!

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw pas aangeschafte Audi blijkt olie kwijt te raken en u vraagt zich af wat te doen.

De grote vraag is vooral of er een externe lekkage is, dus wordt de motor nat, of raakt u olie kwijt zonder sporen aan de buiten kant? In dat laatste geval speken we van olie verbruik.

Lekkage of verbruik?

In het eerste geval moet de motor uitwendig goed gereinigd worden waarna bij gebruik van de auto aan de sporen te zien is waar de lekkage van afkomstig is. Hier zijn zeer veel pakkingen en keerringen waarvan er eentje de oorzaak kan zijn van de lekkage. Wanneer er geen uitwendige lekkage zichtbaar is maar de motor dus blijkbaar olie verbruikt is het achterhalen van de oorzaak lastiger. Zaak is dan om te noteren hoeveel olie er bijgevuld moet worden en bij welke kilometerstand. Elke verbrandingsmotor verbruikt wel iets olie. Indien het verbruik meer is dan 1 liter per 1000 km dan valt dit buiten de toleranties van de fabrikant en moet de oorzaak achterhaald worden door de garage.

Herstel

Fijn dat de garage gaat kijken of de oorzaak gaat achterhalen. Hopelijk constateert de garage een gebrek en wordt dit spoedig hersteld.

Klacht na aankoop

Wilt u zich alvast voorbereiden op eventuele mogelijkheden dan hebben we op de site een uitleg over wat u kunt doen bij Klachten na aankoop.