Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verlichting Renault Captur 2014

Vraag gesteld door op 24 augustus 2021

Onze Captur geeft (vinden wij) te weinig licht bij dimlicht in het donker. Komt dit door de lens? Onze vorige auto citroen c3 had prima licht. Er zitten nu phiips h1 white vision in. Helpen andere lampen Osram Night breaker bv?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft slecht zicht in het donker bij uw Renault Captur en u vraagt zich af wat u hieraan kunt doen.

Oorzaak

Bij uw auto is waarschijnlijk de projectorlens van de koplampen verkleurd waardoor de koplampen veel minder licht uitstralen. Deze projectorlens bevindt zich in de koplampunit. Wat ook kan is dat het glas erg verweerd is maar dat zou u zelf waarschijnlijk wel hebben opgemerkt.

Oplossing

Het glas kan door de garage gepolijst worden wat de lichtopbrengst ook enorm kan verbeteren. Indien polijsten niet het gewenste resultaat oplevert kunt u inderdaad andere lampjes monteren. Hier zijn diverse mogelijkheden voor zoals Osram Night Breaker maar de resultaten zijn zeer beperkt wanneer de projectorlenzen verouderd zijn. In dat geval is het vervangen van koplampunits de enige goede oplossing.

Het is niet aan te raden om te experimenteren door LED of xenon in de bestaande units te monteren. Wanneer de units er niet voor gebouwd zijn kan dat leiden tot verblinding van andere weggebruikers. Dit soort verblinding is de nummer 1 van de Top 3 Ergernissen Autoverlichting.