Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Storingsmelding

Vraag gesteld door op 25 augustus 2021

Betreft Audi A4 TFSI/ 1,8 / 2012/ 160.000 km. EPC-lampje brandt, maar auto rijdt probleemloos. Garage heeft uitgelezen.
Kwam uit op een klep vd turbo die stroef werkte. Is opgelost maar EPC blijft branden. Heb er sindsdien 15000 km probleemloos mee gereden.

Wel valt af en toe nu ook de CC uit en doet start-stop het niet meer. Kan hier sprake zijn van een electronisch probleem of met sensoren?
Accu, kabels, bobines etc. zij gecheckt.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Bij uw auto is het EPC-lampje gaan branden en de garage heeft dit nog niet kunnen verhelpen. U vraagt zich af wat u het beste kan doen.

Oorzaak

Het branden van de EPC-lamp betekent dat er een storing is gesignaleerd door de motorcomputer. EPC staat voor electronic powertrain control. Welke storing is alleen te bepalen wanner men op de motor, met behulp van diagnoseapparatuur een diagnose uitvoert.

Noodprogramma

Vaak weet de auto door het inschakelen van een noodprogramma prima te functioneren. Maar het is goed mogelijk dat de auto minder zuinig is dan noodzakelijk of dat het volledige vermogen niet beschikbaar is. In veel gevallen besluit de computer om hulpsystemen zoals cruise control en automatisch start-stop tijdelijk uit te schakelen.

Oplossing

Wanneer de auto een EPC storing weergeeft adviseren we dan ook altijd om een garage te bezoeken voor een diagnose. De oorzaak kan van alles zijn; van een slecht werkende remlichtschakelaar tot een gasklep die niet goed functioneert door een overgangsweerstand in de voeding hiervan. Na de diagnose kan de garage samen met u bepalen wat de beste manier is om tot een definitieve reparatie over te gaan.