Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reservewiel of compressor

Vraag gesteld door H. Ruiken op 9 augustus 2021

Ik heb een Citroen C4 Cactus gekocht bij een dealer. Er zit geen reservewiel in die auto wel een compressor. Stel ik krijg een lekke band en bel de ANWB. Heb ik dan genoeg aan die compressor?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Steeds meer nieuwe auto’s worden geleverd zonder een volwaardig reservewiel of kleinere en lichtere thuiskomer. In plaats daarvan wordt een reparatiesetje meegeleverd dat bestaat uit een spuitbus met schuim en een kleine compressor.

Daarmee worden kosten, gewicht, ruimte en brandstof bespaard. Het reparatiesetje is goedkoper en compacter dan een reservewiel en doordat de auto lichter is wordt er iets minder brandstof verbruikt. Dat werkt ook door in de metingen om de CO2-uitstoot vast te stellen. Voor fabrikanten is er alles aan gelegen om die zo laag mogelijk te krijgen.

Alleen kleine lekken

Allemaal prima zolang je geen lekke band krijgt. Gebeurt dat wel, dan kan je zonder reservewiel toch een probleem hebben. De reparatiesetjes werken niet altijd. Als het wel werkt kunnen alleen de kleinere lekken worden gedicht. De spuitbus met dichtmiddel werkt niet bij vrieskou en bij een kapot gereden band is de set sowieso onbruikbaar.

Wegenwacht

De Wegenwacht kan u verder helpen door een passend reservewiel te regelen, of gebruik te maken van ons universele reservewiel. In het buitenland kan bandenpech die niet ter plekke kan worden gerepareerd een tijdrovende activiteit worden. Een reservewiel (denkt u ook aan een krik en moersleutel) is dan wel een aanrader. Bij nieuwe auto's staat een reservewiel vaak op de optielijst, bij een gebruikte auto kan een reservewiel apart worden aangeschaft.