Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieuklasse Euro 6bi

Vraag gesteld door A. Maarschalkerweerd op 20 augustus 2021

Ik lees in de Kampeerkampioen over Ad Blue. Toch klopt er misschien iets niet. Overal lees ik de laatste weken dat Fiat Ducato Ad Blue gebruikt bij motoren vanaf Euro 6d. Daarvoor niet. In onze Dreamer camper zit een Ad Blue tank en is door de RDW Euro 6bi afgegeven op het kentekenbewijs. Ik vind die 6bi echter nergens terug, maar het lijkt toch op een slechtere kwalificatie dan 6d. Graag opheldering.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U leest in de Kampeerkampioen dat Fiat Adblue gebruikt bij al zijn Euro 6d motoren, dat is correct.

Die wisseling heeft plaatsgevonden in 2020. Uw voertuig is echter geleverd met emissiecode 6BI, dit is een code die nog met een oude meetmethode (NEDC) tot stand gekomen is.

Volgens de nieuwere meetmethode (WLTP) werd er dan een emissienorm 6C afgegeven. De opvolger Euro 6d-temp voegde hier nog een praktijktest aan toe.

Omdat uw voertuig precies in die overgangsperiode zit, zou het zo maar kunnen zijn dat de motor op zich al wel Euro 6d-temp geschikt is, maar dat de typegoedkeuring nog niet rond was ten tijde van de de productie. Of wellicht is er een andere reden waarom die toch nog niet aan deze strengere norm voldoet. Vaak zien we dat fabrikanten zo'n overgang geleidelijk maken.

U kunt dit het beste navragen bij de Fiat Professional organisatie, die kunnen precies zien wat er op basis van het chassisnummer gemaakt is.

Uiteindelijk maakt het voor de normering niet zo veel uit, het zijn allemaal EURO 6 motoren. 

Hier leest u meer over de emissieklasse van auto's (anwb.nl).