Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ET-waarde velgen

Vraag gesteld door S. den Adel op 9 augustus 2021

Ik rijdt een Volkswagen Tiguan. Nu heb ik een mooie set velgen liggen van mijn vorige auto. De steek is bij beide hetzelfde 5x 112, de naafdiameter ook, bij beide 57,1. Nu wijkt alleen de ET waarde af. Die van de Tiguan is 42 en van de Touran velgen 48. Zijn deze velgen alsnog te gebruiken op mijn Tiguan en zo ja hoe kan ik deze ET waarde afwijking aanpassen? Ik hoor het graag. Alvast vriendelijk bedankt.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de ET-waarde. De ET is de afstand in millimeters tussen het denkbeeldige middelpunt en het montagevlak van de velg.

Uw oude velgen hebben een ET van 48, op uw Tiguan hoort een ET van 42. Bij een grotere ET-waarde, in dit geval 6 mm, komen velgen 6 mm verder naar binnen te staan. De spoorbreedte verandert. Dat mag binnen een bepaalde mate, maar daarmee wordt de zorgvuldig uitgedokterde geometrie van besturing en wielophanging van de Tiguan wel verstoord. De auto kan daardoor gevoelig worden voor spoorvorming, trekken in het stuur bij oneffenheden en rem- en aandrijfkrachten.

Elke afwijking in ET-waarde wordt afgeraden. In de praktijk gebeurt het wel dat er door bandenleveranciers en doe-het-zelvers velgen worden gemonteerd met een verkeerde ET-waarde. Hoe groter het verschil, des te beroerder een auto gaat sturen. Ik zou dus de voorkeur geven aan een 100% passende set en wellicht is er een Touran rijder die ook op zoek is naar de juiste velgen voor zijn of haar auto.