Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All-seasonbanden

Vraag gesteld door op 12 augustus 2021

Ik moet nieuwe banden dus wil all season banden. Maar we gaan op wintersport dus mag je met all season banden eind december rijden daar?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U wilt weten of u in de winter op all-seasonbanden mag rijden in wintersportgebieden. Dat is toegestaan. In deze landen is het bij winterse omstandigheden verplicht om banden met wintereigenschappen te gebruiken. Daaronder vallen uiteraard winterbanden, maar ook all-seasonbanden (herkenbaar aan het Alpine- of sneeuwvloksymbool) zijn in het wintersportgebied toegestaan in deze omstandigheden.

De gemiddelde all-seasonband biedt voldoende grip in de lichte winterse omstandigheden zoals we die in Nederland gewend zijn, maar tonen tekortkomingen in de zwaardere omstandigheden die u gaat opzoeken. Een all seasonband is in die omstandigheden zelden beter dan een seizoens-specifieke band die in het juiste seizoen wordt gebruikt. Zo zal de gemiddelde winterband het beter doen op een besneeuwde helling dan de gemiddelde allseasonband. De meeste all-seasonbanden komen niet tot een score ‘goed’ op sneeuw. Je zal dan eerder gebruik moeten maken van sneeuwkettingen. Uitzonderingen zijn er ook: er zijn all-seasonbanden die qua wintereigenschappen niet onder doen voor een winterband, maar dat gaat wel ten koste van de eigenschappen/prestaties in zomerse omstandigheden. All-seasonbanden kúnnen dus goed scoren in winterse omstandigheden, maar nog niet zo goed als de beste winterband. Als u voor winterbanden kiest dan zullen er voor de zomer een tweede set banden (en bij voorkeur ook velgen) moeten komen die twee keer per jaar moeten worden gewisseld. Ook moet de andere set ergens worden opgeslagen. Bij all-seasonbanden is dat niet nodig maar zo’n band vergt wel aanpassing in de zomer. Dan biedt een goede zomerband over het algemeen meer grip, tractie, een betere wegligging en een kortere remweg, dus kortom veiliger.  

Tussen banden onderling, ook binnen een bepaald seizoenstype, zitten grote verschillen in kwaliteit (=veiligheid). Welk soort band je ook kiest, zomer, winter of all-season, kies voor de betere band, de goed geteste band. Het seizoenstype alleen zegt dus nog niet alles over de prestaties of kwaliteiten die er zijn te verwachten. Check daarom vóór aanschaf de werkelijke scores die zijn opgetekend in de ANWB bandentests ANWB bandentests.

Conclusie: ons advies voor de wintersporter is om te kiezen voor goed geteste winterbanden.