Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trailer aankoppelen

Vraag gesteld door C.J.W.J. van Mook op 31 juli 2021

Als trailer is aan gekoppeld mag ik dan het slot gebruiken zodat het tijdens het rijden extra veiliger is dat de trailer niet loskomt van de kogel ?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

 

U vraagt zich af of een disselslot gebruikt mag worden tijdens het rijden om te voorkomen dat de trailer los komt van de kogel.

Een disselslot is niet ontworpen om te voorkomen dat een trailer of caravan van de kogel loskomt. Het is ter voorkoming van diefstal.

Hoewel er geen wetgeving bestaat die het gebruik van een disselslot verbiedt, ben ik geen voorstander van het gebruik van een disselslot tijdens een rit.

In noodsituaties zoals een ongeval of pech in bijvoorbeeld een tunnel, kan het lastiger zijn om de aanhanger los te koppelen, hetgeen de veiligheid niet ten goede komt.

Het is verstandig om voor een rit goed te controleren of de aanhanger goed aan op de kogel zit. U kunt dit doen door wanneer de aanhanger op de kogel zit is, het neuswiel omhoog te draaien. Wanneer u met het neuswiel de achterzijde van uw auto een klein beetje omhoog kunt bewegen zit de aanhanger goed. Uiteraard moet u niet teveel druk zetten op het neuswiel, anders zal dat beschadigen.

Mocht u desondanks toch een disselslot willen gebruiken ter voorkoming van diefstal, zorg dan dat u een disselslot koopt waarvan de fabrikant aangeeft dat het ook geschikt is tijdens een rit.