Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met C1 naar Zuid-Frankrijk?

Vraag gesteld door op 22 juli 2021

Wij willen in september mogelijk met de auto naar Zuid-Frankrijk rijden (over de route du soleil). Het nadeel: we hebben alleen een Citroën C1 (2013, automaat) tot onze beschikking. Is deze auto geschikt voor deze route?
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of een Citroën C1 geschikt is voor een reis naar Zuid-Frankrijk over de Route du Soleil.

De C1 is ontworpen als stadsauto: klein, licht en zuinig. Het is geen typische reiswagen of snelwegtijger voor op de linkerbaan. Maar u het comfort en de prestaties goed of acceptabel vindt dan is het geen probleem om met deze auto een lange reis te maken over de grote weg. De auto kan gerust lange afstanden afleggen op snelweg-snelheid. De motor zal er op hellingen soms wel stevig aan moeten trekken. De automaat zal de juiste versnelling kiezen en kan de motor op toeren houden. U kunt met 68 pk verder prima meekomen met het overige verkeer.

Mocht u ook de bergen ingaan: bij steile afdalingen moet er handmatig worden teruggeschakeld om op de motor te remmen, wat het remsysteem ontlast. Zo staat dat ook in het instructieboekje vermeld. U kunt altijd handmatig terug- en opschakelen, maar bij afdalingen is dat ook een advies van de fabrikant.