Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Krakende remmen

Vraag gesteld door op 25 juli 2021

Begin dit jaar kocht ik bij de Volvodealer een Volvo XC40. Hij is van juli 2020 en zit dus nog in de garantie. Het is een automaat T2. Bij aankoop stond er 9000 km op de teller en was altijd bij Volvo in gebruik geweest. De remmen maken vaak een behoorlijk krakend lawaai. Erger bij inparkeren, kou en als hij op een helling wegrijdt.
De verkopende dealer heeft mij al 2x gezegd dat dit normaal is. Ik behoef niet keuring van de gehele auto maar wel een onafhankelijke tweede mening wat betreft het genoemde punt, te weten het geluid dat de remmen maken. Kan dit en hoeveel kost deze expertise.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Krakende remmen zijn bij een automaat zeker niet ongewoon, maar het is ook geen prettig geluid. Uw dealer stelt dat het een producteigenschap is. Ik weet niet of een expertise zal helpen. De expert zal het geluid opmerken en noteren in het rapport. De kans bestaat dat deze ook stelt dat het een producteigenschap is. De ANWB voert zelf geen expertises uit. Daarvoor kan ik wel doorverwijzen naar Dekra.

Op het Volvo-forum las ik een topic over de krakende remmen van de XC40 met automaat. Een eigenaar uit België kreeg andere remblokken. Een Nederlandse eigenaar die het gekraak ook niet accepteert heeft bij zijn dealer aangedrongen op dezelfde oplossing. Er zijn andere remblokken onder gekomen. Ik lees niet dat de klacht daarmee is opgelost, maar het is al wel een paar maanden stil in het topic. Ook is duidelijk dat het probleem bekend is bij de importeur. Ik zou bij uw dealer aandringen op dezelfde ingreep.