Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelvloeistof

Vraag gesteld door op 2 augustus 2021

Ik heb de koelvloeistof van mijn Renault Twingo te veel gevuld. Nu komt er soms bij het rijden rook uit te uitlaat. Moet ik het eruit halen en kan ik dat zelf?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft te veel koelvloeistof bijgevuld en nu rookt de auto. U vraagt zich af of hoe u dat teveel er uit krijgt.

Wanneer u teveel koelvloeistof vult kan er druk in het koelvloeistofreservoir ontstaan wat via de dop naar buiten wordt geperst. Het teveel aan koelvloeistof komt eigenlijk nooit in de verbrandingsruimte terecht en kan dus ook niet voor rook uit de uitlaat zorgen.
Ik vermoed dat er een ander defect in de motor zit waardoor koelvloeistof in de verbrandingsruimte komt. Dit is waarschijnlijk de reden dat u koelvloeistof bij ging vullen. Dit is normaal gesproken nooit noodzakelijk, het is een gesloten systeem. Bijvullen duidt op een lekkage.
De lekkage van koelvloeistof naar de verbrandingsruimte is niet door u zelf te verhelpen, dit kan alleen in de garage definitief verholpen worden. Ik vrees een grote reparatie.
Indien u eerst het teveel aan koelvloeistof uit het reservoir wilt krijgen gaat dit met de minste moeite door gebruik te maken van een tuinslang en dan over te hevelen in een emmer of een teiltje op de grond.