Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hobbelen bij remmen

Vraag gesteld door G.M. Driessen op 18 juli 2021

Na GROTE onderhoudsbeurt hobbelt de auto rechts voor (zo lijkt het) als ik rem. Dit voelt al meteen bij zacht remmen en wordt erger bij hard remmen. Bij krachtig remmen lijkt het weg te zijn.  Het voelt alsof de band leeg is of als je over een dikke onderbroken wegstreep rijdt.
Uitgevoerde werkzaamheden: Vervangen schokdemper voor, veer, stabilisatorstang eindjes vervangen, voor nieuwe banden (oude van voor naar achteren verplaast), 2x achterwielrem vervangen, ontluchten remcirquit, remdrukbegrenzer vervangen, remcylinder/segmentset vervangen, steun vervangen, distributieriem vervangen, Waterpomp vervangen, uitslagbegrenzer motor vervangen. Tevens strilt het stuur bij een snelheid van ongeveer 100km/uur.

Niet echt blij met deze klachten na deze dure reparatie 1900€.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na een nogal uitgebreide onderhoudsbeurt merkt u een vervelend bijverschijnsel bij licht remmen en het stuur trilt rond een snelheid van 100 km/h.

Alle aanleiding dus om terug te gaan gezien de gedane werkzaamheden die mogelijk met dit verschijnsel in verband gebracht kan worden. De voorwielophanging is los geweest gezien de nieuwe schokdemper, de stabilisatorstangetjes zijn vervangen, de- en montage van de wielen met nieuwe banden. Wellicht is er ook een motorsteun los geweest vanwege een nieuwe distributieriem. In ieder geval genoeg ingrepen die hiermee te maken kunnen hebben.

Ik kan op afstand moeilijk een concrete oorzaak aangeven maar misschien dat de remschijf een lichte kromming heeft of niet helemaal goed aansluit op de naaf. Het kan dan zijn dat bij licht remmen er een merkwaardig gehobbel ontstaat en het rijden bij hogere snelheid het stuur gaat trillen.

Ik begrijp dat u niet blij bent na bijna 2000 euro in deze auto gestopt te hebben. Maar ik denk dat de garage om die reden dit graag wil oplossen. Na een simpele proefrit moet de garage toch meteen wel erkennen dat dit geen gebruikelijk rem- of rijgedrag is. Misschien is er ergens een fout gemaakt maar hoop ik dat de garage de mogelijkheid met beide handen aangrijpt om het voor u op te lossen. Het mag duidelijk zijn dat het er niet in hoort en feitelijk heeft u ook garantie.