Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

distributieketting vervangen

Vraag gesteld door op 15 juli 2021

Ik heb een Audi A6 C7 2.8 FSI (21-TBG-4) met 244.000km.
Mijn vraag is wanneer de distributieketting (het is een ketting als ik het goed begrijp) aan vervanging toe is, en wat een normale prijs daar voor is.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraag zich af wat de vervangingsinterval van de distributie van uw auto is en wat voor kosten te verwachten zijn.

De A6 C7 2.8 FSI is voorzien van meerdere distributiekettingen. Zo is elke cilinderkop voorzien van zijn eigen ketting en worden deze weer aangedreven door gemeenschappelijke ketting.
Een distributieketting is onderhoudsarm. Dat wil zeggen dat er vooraf geen moment is vastgesteld waarop de ketting met toebehoren moet worden vervangen. Vervanging van een distributieketting gebeurt alleen als er aanleiding voor is, zoals een onheilspellend bijgeluid of motorstoringen doordat de ketting is uitgerekt.

Het is ontzettend lastig om vooraf een sluitende offerte te maken voor deze reparatie. Vaak komen er tijdens het vervangen van de distributiekettingen meer versleten onderdelen tevoorschijn zoals spanners, tandwielen en nokkenasverstellers.

Het vervangen van de kettingen is een zeer arbeidsintensieve reparatie dit zorgt voor de grootste kostenpost. Ik verwacht dat een monteur hier zeker 2 dagen mee zoet is. Zou u dit laten vervangen lopen de kosten dus duizenden euro’s, geheel afhankelijk van welke ketting(en) en wat er nog meer noodzakelijk is.