Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

caravantrekker voor de toekomst?

Vraag gesteld door op 16 juli 2021

Ik overweeg om een caravan te kopen. Deze week op het nieuws gehoord dat benzine en diesel auto's gaan verdwijnen. ( EU bericht). Is er dan nog wel een toekomst voor de caravan?
Welke auto kan/mag dan nog een caravan trekken?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bent bezorgd over de toekomst van de caravan nu de auto op fossiele brandstof langzaam plaats moet maken voor EV's.

Veel leden vragen zich inderdaad af of het door de komst van de elektrische auto straks nog wel mogelijk om met een caravan op vakantie te gaan. Op dit moment zijn er een aantal volledig elektrische auto’s die een zware caravan kunnen trekken: de Audi e-Tron, Mercedes-Benz EQC, Polestar 2, Tesla Model X en de elektrische variant van de Volvo XC40. Die zitten wel in de hogere prijsklasse, maar er komen steeds meer elektrische auto's die wat mogen trekken.

De actieradius zal met caravan of aanhanger aanmerkelijk kleiner worden, waardoor grote afstanden overbruggen een uitdaging wordt. We hebben het uitgeprobeerd met een Tesla Model 3https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/een-caravan-trekken-met-een-elektrische-auto
De elektrische auto en met name de accutechniek is echter nog volop in ontwikkeling en de verwachting is dat de elektrische auto van de toekomst voldoende actieradius zal hebben om een geschikte caravantrekker te worden.

Met de huidige plannen zijn benzine- en dieselauto’s tot 2030 leverbaar en met een gemiddelde levensduur van zo’n 18 jaar zijn deze voorlopig nog niet uit het straatbeeld verdwenen. Tegen die tijd zullen er, als de markt er om blijft vragen, ongetwijfeld ook nog auto’s zijn die een caravan mogen en kunnen trekken. Of dat dan alleen elektrische auto’s zullen zijn of dat bijvoorbeeld waterstof hier een grote rol gaat krijgen valt nog niet te zeggen. In de overgangsperiode zullen er eerst nog meer (plug-in) hybride auto’s op de markt komen, zoals de plug-in hybride Kia Niro, die 1300 kg mag trekken. Maar de transitie naar volledig elektrisch zal niet zodanig rigoreus zijn dat caravans opeens werkeloos in de stalling achter moeten blijven. Het is een geleidelijk proces van decennia en zullen er langzamerhand steeds meer EV's verschijnen die als caravantrekker inzetbaar zijn. Tot die tijd zal de verbrandingsmotor gewoon zijn tijd uitdienen.