Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

caravan trekken

Vraag gesteld door op 21 september 2021

Ik heb een Skoda 1.8 180 pk 7 traps automaat met Fendt caravan van totaal 1500 kilo, een eind meegereden en ging automatisch naar versnelling 7 en 2000 toeren, kan ik zo ook lange afstanden rijden?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Bij veel automaatrijders die ook met een caravan op pad gaan speelt deze vraag. Kan ik vertrouwen op de automaat en de keuzes die de rekeneenheid maakt, of moet ik handmatig ingrijpen?
Een benzinemotor kan prima urenlang 2000 toeren draaien, zolang de motor niet zwaar belast wordt. Als de motor zwaarder wordt belast, dus bijvoorbeeld op de snelweg heuvelopwaarts, dan zal de automaat vanzelf terugschakelen. Dat gebeurt bij een automaat ook met gebruik van cruise-control en ook gelijk als u méér gas geeft om te versnellen. Wat dat betreft is de automaat slim genoeg om de juiste versnelling te kiezen en zodoende controle te houden over temperatuurontwikkeling en mechanische belasting, oftewel het behoud van de hele aandrijflijn. Gebruik van cruise control bij handgeschakelde auto's raad ik in heuvelachtig gebied af, omdat de chauffeur via het gaspedaal geen informatie krijgt over de motorbelasting.

De bergstand of sportstand helpen de motor wat meer toeren te laten draaien. Met name in heuvelachtig gebied of in de bergen. De functie zit er niet voor niets op, en bij een hoger toerental is de koeling en smering van motor en bak beter. Bij afdalingen zal er ook altijd handmatig moeten worden teruggeschakeld om goed gebruik te kunnen maken van het remmend vermogen van de motor. Een afdaling met caravan is niet geprogrammeerd in de software, dus daar is menselijk ingrijpen op de hele techniek nog echt nodig.