Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekhaak

Vraag gesteld door op 27 juni 2021

Ik ben in het bezit van een Opel Corsa 5D ONL.ED 1.OT Turbo 6B van het bouwjaar 2019.

Ik wil graag een trekhaak op deze auto laten monteren die een fietsendrager voor 2 e-bikes moet kunnen dragen. De e-bikes wegen ongeveer 23 kilo per stuk.

Ik krijg verschillende adviezen:
de ene adviseur zegt dat op dit model Corsa slechts een trekhaak gemonteerd kan worden met een kogeldruk van 55 kilo. Dit zou dus betekenen dat mijn auto niet geschikt is om er een trekhaak op te laten monteren voor een fietsendrager die 2 e-bikes moet kunnen dragen. De andere adviseur zegt daarentegen dat wel degelijk een trekhaak geplaatst kan worden met een kogeldruk van 75 kilo.

U begrijpt dat ik graag een onafhankelijk advies wil hebben voordat ik overga tot het laten monteren van een trekhaak.

Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een Opel Corsa van 2019 die u graag wil inzetten voor het vervoeren van twee e-bikes op de trekhaak.

De autofabrikant geeft inderdaad een maximale toegestane kogeldruk op van 55 kg. Ook wanneer u een trekhaak laat plaatsen met een typeplaatje waar 75 kg op vermeld staat blijft de laagst opgegeven bepalend. En dat is eigenlijk altijd wat de autofabrikant opgeeft. Dus met drager en twee e-bikes leert een simpel rekensommetje al snel dat u daar overheen gaat.

Voor een fietsendrager geldt voor uw auto ook géén alternatieve kogeldruk en mag u deze, net als bij een aangekoppelde aanhanger, niet overschrijden. Een dienstdoende agent zou u daarvoor kunnen bekeuren en het kan dit bij een ongeval ook in uw nadeel geinterpreteerd worden. Mits er uiteraard wel een duidelijk verband is met het ongeval en te hoge kogeldruk.

De praktijk leert echter dat het controleren van de kogeldruk niet echt een politieactiviteit is en dat ook vaak onbewust dit soort combinaties de weg op gaan. Het lijkt min of meer gedoogd te worden, wellicht omdat men niet de ervaring heeft dat dit veel onveilige situaties heeft opgeleverd. We benadrukken wel dat het wettelijk niet mag maar in de praktijk lijkt men er coulant mee om te gaan. Wellicht ook omdat er niet echt een redelijk alternatief is.

Ik wil benadrukken dat de opgave van de maximum kogeldruk niets zegt over de sterkte van de trekhaak. Die heeft echt geen moeite met het beoogde gewicht. De maximale kogeldruk is vooral bestemd voor een stabiele combinatie auto en caravan/aanhanger. Op een paar merken na wordt er echter voor de fietsendrager geen hogere alternatieve kogeldruk opgegeven en mag u deze dus volgens de letter van de wet niet overschrijden.