Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remkabel vastmaken aan gelast oog?

Vraag gesteld door S. Drummen op 9 juli 2021

Wij rijden een Audi Q5 met een originele wegklapbare Audi trekhaak. Hieraan zit van origine geen oog waaraan we de remkabel / veiligheidskabel vast kunnen maken. Dit oog heeft onze plaatselijke garage er nu op gelast. Vraag is: is dit volgens de regels of kunnen we hierdoor van de weg worden gehaald in Nederland, Duitsland en Oostenrijk.

Merk: audi
Type: Q5
Bouwjaar: 2013
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 224
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een Audi Q5 met een wegklapbare trekhaak waar een gelaste oog ontbreekt om de losbreekkabel aan te bevestigen. Uw garage heeft er een aan weten te lassen.

De breekkabel is een dunne kabel die via de auto is verbonden met het remsysteem van de caravan. Als de caravan tijdens het rijden onverhoopt losschiet van de trekhaak, trekt de breekkabel (of handrembreekkabel) de rem van de caravan aan, zodat de caravan zelfstandig afremt. De breekkabel breekt daarna af. 

Er zijn verschillende mogelijkheden om deze breekkabel volgens de NL regelgeving vast te maken. Ook wanneer een vast oog aan de trekhaak ontbreekt. Uw garage heeft er een oog aan weten te lassen, hoewel trekhaakfabrikanten dergelijk achteraf laswerk niet heel erg op prijs stellen. Er was wellicht ook nog een andere oplossing mogelijk om een trekhaakoog te realiseren bij wegklapbare haak. Maar een goed en deugdelijk gefabriceerd oog aan de trekhaak volstaat ook prima. En wat Oostenrijk en Duitsland betreft is er geen vaste regelgeving maar adviseert men de Nederlandse regels: hang de kabel niet los over de trekhaak, maar bevestig hem altijd ook aan een oog of beugel aan de trekhaak of het chassis van het trekkende voertuig. Die mogelijkheid heeft u nu en kunt u zo gerust via Duitsland naar Oostenrijk.