Naar artikel

Met het nemen van een bocht moet ik zelf meesturen, stuur komt niet helemaal terug

Vraag gesteld door R. Tervoort op 29 juni 2021

Als ik met mijn Daihatsu Sirion 2006 de bocht neem moet ik zelf meesturen om de auto weer recht te krijgen, wat kan dat zijn?

Merk: Daihatsu
Type: Sirion
Bouwjaar: 4-2006
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 1.3

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U omschrijft het stuurgedrag van uw auto en u vraagt of dat duidt op een gebrek.

Het stuurkarakter van een auto kan merk en type best wisselend zijn, zeker rond de middenstand. Maar we moeten in uw geval ook rekening houden met een auto van 15 jaar.
Als eerste lijkt het me zinvol de bandenspanning te checken én het beeld van de bandenslijtage. Verkeerde wielstanden kunnen immers ook van invloed zijn op het terugkomen naar de middenstand bij het uitkomen van een bocht. Verkeerde bandenslijtage is dan vaak het gevolg en kan dan in die richting wijzen. Verder kan het stuurgedrag worden veroorzaakt door een defect in de stuurbekrachtiging. En tot slot zou een fuseekogel ook zwaar kunnen gaan en dat om die reden het stuurwiel niet meer zo gemakkelijk automatisch naar 0 gaat. 

Al het bovenstaande zijn dus mogelijke aandachtspunten maar wanneer alles dik in orde lijkt en er geen technische verklaring valt te ontdekken, is het misschien ook gewoon een eigenschap. Na 15 gebruiksjaren kan er sprake zijn van enige slijtage en veroudering en hoort het er misschien ook gewoon bij.