Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensduur autogordels

Vraag gesteld door op 27 juni 2021

Ik heb een Skoda Octavia uit 1993 (III-series). Twee autogordels (links) moeten nu vervangen worden voor de APK (pluizig). Is dat wel normaal?  En kan ik beter 2e handsgordels proberen te krijgen? Elders op uw site lees ik van een expert dat autogordels bij normaal gebruik levenslang mee moeten gaan (ik neem aan levensduur van de wagen). Bij mij is normaal gebruik het geval. Geen schades aan de de wagen of de (originele) gordels. Het is een tweedehands wagen, gekocht in dec 2014 bij een dealer in Hoogland, zonder schadeverleden.
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een vraag over de levensduur van de autogordels van uw Skoda.

Ik begrijp dat uw garage de gordels heeft afgekeurd in verband met pluizen. Nu is het wel heel lastig om daar op afstand een oordeel over te vellen aangezien pluizen aan de rand toegestaan zijn. Zie: Bescherming inzittenden | RDW, punt 5. De APK regelgeving maakt een onderscheid tussen pluizen en beschadigingen. Beschadigingen aan de gordel zijn vrijwel altijd het gevolg van een oorzaak van buitenaf, ze hebben tussen de deur gezeten bijvoorbeeld.

Ik denk dat het verstandig is om de garage die de keuring heeft uitgevoerd hier op te wijzen. Indien de garage van mening blijft dat de gordels afgekeurd dienen te worden kunt u een afkeur rapport vragen waarbij er kans in dat er een controle uitgevoerd wordt door de RDW.

Mochten de gordels toch dusdanig versleten zijn dat ze niet door de keuring komen zou ik u aanraden toch nieuwe te kopen. Van gebruikte gordels is nooit te achterhalen is of er misschien toch in het verleden sprake is geweest van zware belasting.