Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk C5 Aircross voor ebikes

Vraag gesteld door op 28 juni 2021

Ivm mogelijke aanschaf C5 Crossaction: specificatie Citroën geeft aan: max. kogeldruk 65 kg (wat laag is vgl andere auto's). Ik wil meenemen: fietsdrager (17,9 kg) en 2 x ebike à 25 kg = samen 68 kg. Is dat een probleem of kan ik mijn schouders ophalen over die 3 kilo verschil?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of de te hoge kogeldruk een groot probleem is bij de auto.

Voor de C5 Aircross is een maximale kogeldruk opgegeven van 65 kg en het gewicht van de fietsendrager inclusief twee e-bikes komt net boven de opgegeven maximale kogeldruk uit van 65 kg. Voor een fietsendrager geldt voor uw auto géén alternatieve kogeldruk en mag u deze, net als bij een aangekoppelde aanhanger, niet overschrijden. Een dienstdoende agent zou u daarvoor kunnen bekeuren en het kan dit bij een ongeval ook in uw nadeel geïnterpreteerd worden. Mits er uiteraard wel een duidelijk verband is met de te hoge kogeldruk.

De praktijk leert echter dat het controleren van de kogeldruk niet echt een politieactiviteit is en dat ook vaak onbewust dit soort combinaties de weg op gaan. Het lijkt min of meer gedoogd te worden, wellicht omdat men de ervaring heeft dat dit niet veel onveilige situaties heeft opgeleverd. We benadrukken wel dat het wettelijk niet mag maar in de praktijk lijkt men er coulant mee om te gaan.

De opgave van de maximum kogeldruk niets zegt over de sterkte van de trekhaak. Die heeft echt geen moeite met het genoemde gewicht. De maximale kogeldruk is vooral bestemd voor een stabiele combinatie auto en caravan/aanhanger. Op een paar merken na wordt er echter voor de fietsendrager geen hogere alternatieve kogeldruk opgegeven en mag u deze dus volgens de letter van de wet niet overschrijden.