Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Jaartal op de autoband

Vraag gesteld door F. de Winter op 11 juli 2021

Heb op 20 april 2 nieuwe voorbanden erop laten zetten en heb vandaag een lekke band gereden op de snelweg. Op de band stond het jaartal 2009. Nu weer een nieuwe erop laten zetten, geen spijker of iets dergelijks zat er in de kapotte band. Op de nieuwe band staat het jaartal 2012. Mag en kan dit zomaar?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U had onlangs een lekke band die in april er nieuw onder gegaan is. De oude band bleek volgens u te stammen uit 2009 en op de juist weer nieuw gemonteerde band leest u het jaar 2012.

Een nieuwe band kan in de opslag soms best weleens 'n paar jaar op voorraad hebben gelegen maar in uw geval respectievelijk 13 en 9 jaar oud lijkt mij eerlijk gezegd zeer onwaarschijnlijk. Misschien leest u de verkeerde info en moet het gaan om de z.g. DOT-code. Dat moet een viercijferige code zijn met de eerste twee cijfers de week en de laatste twee het betreffende productiejaar. Het kan zijn dat deze code aan de binnenzijde van het wiel op de band zichtbaar is. Het staat niet altijd op beide kanten genoteerd. De afgebeelde band is trouwens van de 39e week van 2015.