Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

BPM bij aanschaf nieuwe bus voor ombouw tot camper

Vraag gesteld door op 1 juli 2021

Ik koop binnenkort een nieuwe VW T6.1 bedrijfsbus om direct om te laten bouwen tot camper. Maakt het iets uit wanneer ik de BPM betaal? Bij de levering door de VWgarage of na de keuring tot camper bij de ombouwer?
En kan ik de bus rijden naar de ombouwer en naar de weegbrug na de ombouw zonder problemen met de politie?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wanneer u het beste de BPM kunt afdragen wanneer u een bestelbus ombouwt tot camper.

Wanneer het een zelfbouw camper betreft moet je de bpm aangifte doen nadat het voertuig door de RDW is omgekeurd naar kampeerauto. Uiteraard moet het voertuig voldoen aan de gestelde inrichtingseisen van de Belastingdienst en RDW. Het bruto bpm-bedrag van kampeerauto’s wordt namelijk berekend op basis van een vast percentage over de netto catalogusprijs van het voertuig en is het dus belangrijk dat het voertuig eerst wordt omgekeurd tot kampeerauto. Daarna ontvang je een aangifte formulier, deze moet later worden samengevoegd met het bereken formulier van de Belastingdienst.

Formeel mag u niet onverzekerd en niet tenaamgesteld op de openbare weg rijden. U zou misschien aan de de dealer of ombouwer een groene handelaars kentekenplaat kunnen vragen om zo legaal de weg op te kunnen naar ombouwer en RDW.