Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bandenmaten

Vraag gesteld door op 29 juni 2021

VW transporter t5 zit band er op met de maat 215/65 R 16 C. Als enkel de voorbanden ietje groter zijn b.v. 215/70 R 16 C, zegt men dat de voertuig dan wat zuiniger gaat rijden.
Klopt dit ?
Mag dit verschil officieel wel ?
Wat zijn technisch de voor en nadelen?

Merk: Vw
Type: Transporter t5
Bouwjaar: 2005
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 63kw

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of wat grotere voorbanden de auto zuiniger gaan maken.

De genoemde maat is wat diameter betreft ruim 2 cm hoger. Buiten het feit dat het niet wenselijk is of zelfs af te raden twee verschillende maatvoeringen te hanteren die niet fabrieksconform zijn, zie ik het brandstofverbruik niet ineens slinken. De afrolomtrek van de voorwielen wordt wel ruim 3% meer waardoor de afgelegde afstand volgens de kilometerteller (gerelateerd aan de omwentelingen en afrolomtrek van de voorwielen) lager zal zijn met dat van de oorspronkelijke maat en de snelheidsmeter gaat ook nog een ongewenste onnauwkeurigheid vertonen. Ook om die reden dus niet aan te raden maar is het niet per definitie verboden een andere maatvoering te hanteren.

In theorie zou het een fractie zuiniger kúnnen zijn bij voornamelijk snelwegverkeer maar vaak optrekken zal juist bij een groter wiel een negatief effect hebben. En bovendien is de luchtweerstand nog de grootste factor waar een band mee te maken krijgt. De breedte blijft feitelijk gelijk en zie ik netto onderaan de streep eigenlijk geen voordelen. En zoals gezegd is het advies per definitie negatief bij twee verschillende maatvoeringen. U kunt nog beter de bandenspanning verhogen naar wat maximaal voor uw auto staat én door zoveel mogelijk bewust en anticiperend te rijden. Zie onze tips Zuinig rijden met je auto