Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Automatisch afsluiten

Vraag gesteld door P. de With op 6 juli 2021

Subaru trezia sluit zichzelf af bij 20km/uur maar gaat niet vanzelf open als de motor stopt. klopt dat en is dat veilig?

Merk: subaru
Type: trezia

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of de automatische vergrendeling van de Subaru veilig is.

De functie zorgt ervoor dat wanneer u even stil staat (bijvoorbeeld wanneer u voor het verkeerslicht staat te wachten) er van buitenaf geen portier geopend kan worden. Dit om te voorkomen dat iemand snel een deur opent en een tas steelt of u overvallen wordt.

Het systeem ontgrendelt niet wanneer de motor uit gaat, dit is zo door de fabrikant bedacht. Dus het klopt helemaal.
Indien de auto voorzien is van een touch screen kunt u zelf deze functie aan of uit zetten. In de gebruikershandleiding staat precies omschreven hoe dit in zijn werk gaat (vanaf pagina 506). Indien de auto niet voorzien is van een touch screen kan de dealer het voor u uitzeten.

Of het veilig is is meer een kwestie van beleving. U kunt zelf te allen tijde uit de auto aangezien de deurhandels binnenuit gewoon werken. Veel mensen vinden het juist een veilig gevoel wanneer de deuren niet van buiten af open kunnen. Stel dat er een ongeluk gebeurt, dan zullen hulpverleners niet twijfelen om een raampje in te slaan en zo van binnenuit een portier te ontgrendelen.