Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stationair toerental

Vraag gesteld door op 16 juni 2021

Ik heb een vraag over het stationair toerental bij een Opel Astra Sports Tourer 120 jaar editie 1.0 Turbo uit 2019.

Bij een bedrijfswarme motor draait de motor op 1100 toeren, airco uit of aan maakt geen verschil. Het blokje schudt ook wat heen en weer. Ik ben altijd gewend dat stationair de auto rond de 800 toeren draait. Ik kan op internet geen eenduidig antwoord vinden. Varieert van tegen de 1000 aan kan normaal zijn tot moet tussen de 600 en 800 zijn.

Ik hoop dat jullie dit weten, kan het kwaad of duiden op onderliggende problemen als deze auto stationair 1100 toeren draait?
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een vraag over het stationaire toerental van de Astra.

Het stationaire toerental bij uw auto van ongeveer 1100 toeren is zeker niet zoals de fabrikant het bedoeld heeft. Het toerental hoort inderdaad te liggen tussen de 600 en 800 toeren. Dat het toerental hoger is bij uw auto is zeker niet schadelijk of het gevolg van een groot probleem. Het kost wel meer brandstof.

De garage is de juiste persoon om te achterhalen wat de oorzaak is, dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een vervuild gasklephuis of een lekje in het inlaatspruitstuk. Na het weghalen van de oorzaak en afstellen van het gasklephuis zal het toerental vast weer rond de 700 toeren liggen.

 

Reacties

M. Elshahat

Auteur - 3 maart 2023

ik heb een vraag over mijn Porche Cayenne 2004 4.5 Turbo. auto is normaal stationair rustig, echter enkele dagen terug merk ik dat de toeren vanzelf omhoog gaan zomder enige reden en zonder gas te geven. ik heb dus geprobeerd wat sensoren zoals map sensor luchtmassameter in te spuiten met comtact spray alleen het resultaat is hetzelfde. ik ben van mijn auto afhankelijk en kan dus niet zonder wegens werk.

Pieter

ANWB Expert - 6 maart 2023

Ik verwacht dat ook bij uw auto de oorzaak gezocht moet worden in het inlaattraject, en dan is het meest waarschijnlijk een vervuild gaskelphuis. Dit onderdeel kunt u niet zelf reinigen en hiervoor dient echt een garage bezocht te worden.

Wellicht kunt u een afspraak maken bij een garage dichtbij uw werk zodat u de auto hier in de ochtend kunt achter laten en deze aan het eind van de dag weer op kunt halen. In veel gevallen is er ook vervangend vervoer aanwezig voor het geval u dit echt nodig heeft tijdens werk.