Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ingevreten remschijf

Vraag gesteld door P. Kloen op 9 juni 2021

Ik rijd vanaf 8-01-2021 in het nieuwe model Toyota Yaris hybride km stand 1850. Geconstateerd ingevreten remschijf dealer wil er niets aan doen, zegt iets harder remmen gaat van zelf weg.
Wat moet ik doen, volgens mij is dat niet goed 5 jaar garatie?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af wat u moet doen met de roestvorming op de remschijf van uw Toyota Yaris Hybride.

Roestvorming op de remschijf komt vaker voor bij hybride auto’s. Dankzij het terugwinnen van energie in de elektrische aandrijving worden de remmen aanzienlijk minder aangesproken. Nu krijgt roest veel meer de gelegenheid om de schijven aan te tasten terwijl ze bij normaal gebruik elke keer dat er geremd wordt schoongeremd worden doordat de blokken er tegenaan duwen.

Dit is zeker het geval wanneer u de auto zo weinig gebruikt, gemiddeld slechts 300 km per maand in uw geval. Eigenlijk is het roesten van de schijf in dit geval geen gebrek maar een gevolg van de wijze van gebruik (de weinig kilometers die u maakt in combinatie met de constructie van de auto die de remmen spaarzaam gebruikt). Van slijtage is natuurlijk geen sprake maar een auto wordt ontworpen voor regelmatig gebruik en dat lijkt toch niet hier echt het geval te zijn.
Uw garage heeft dus gelijk dat dit invreten goed door u zelf verhelpen en te voorkomen is door vaker harder te remmen.