Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dieselmotor vervangen

Vraag gesteld door op 16 juni 2021

Ik ben in het bezit van een vw bus uit 2008. T5, 2,5 TDI Four Motion. Inmiddels omgebouwd tot camperbus. Is het mogelijk om de diesel motor in deze auto te vervangen voor een schone diesel motor? en Zo ja wat schat u in wat de kosten zullen zijn ongeveer.

Merk: VW Caravelle Four Motion 2.5 TDi
Bouwjaar: 2008
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 170-180

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het mogelijk is in uw VW camper een schonere dieselmotor te plaatsen.

Het is niet mogelijk om zomaar een andere generatie dieselmotor te plaatsen, en met met wat aanpassingen ineens wat CO, NOx en fijnstof productie betreft de auto op papier zó nadrukkelijk schoner te krijgen, dat de RDW vervolgens een veel schonere emissieklasse gaat toekennen. Deze auto is Euro 3 en dat blijft zo. Na montage van een KBA goedgekeurd roetfilter kunt u wel met het KBA goedkeuringsnummer een groene milieusticker voor Duitsland aanvragen. Maar ook dan blijft het een emissieklasse 3 auto.

Het aantal stedelijke gebieden met vooral oudere diesels werende milieuzones zullen zeker de komende jaren gaan toenemen of aangescherpt worden. Met name ter verbetering van de luchtkwaliteit ter plaatse en zullen er naar verwachting ook meer tijdelijke milieuzones ontstaan wanneer er concreet sprake is van ernstige luchtvervuiling. Met uw VW camper van 2003 zou het in de toekomst kunnen gebeuren dat u in het stedelijk gebied niet meer welkom bent waar dat voorheen wel het geval was. Maar wanneer stedelijke milieuzones voor u niet echt een noodzakelijke vakantiebestemming zijn zie ik voor recreatieve doeleinden voorlopig geen donkere wolken hangen boven een camper van deze generatie. Maar een andere generatie dieselmotor is technisch min of meer onhaalbaar en zo gecompliceerd, dat inruilen voor een jongere generatie kampeerwagen een veel logischer keuze is.