Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan trekken

Vraag gesteld door S. Zondervan op 19 juni 2021

Renault Captur 2020 intens bifuel met Eifelland 350 beladen 1000 kg. Bij 90 km/u in 4e versnelling vlakke weg 3500 t/m en in 5e versnelling 2250. Wat is de beste versnelling en is er voorkeur voor rijden op gas (max koppel 170 NM bij 2000 't, benzine max 160 bij 2700 't!/m).

Merk: Renault
Type: Captur bifuel intens
Bouwjaar: 2020
Brandstof: Lpg/benzine
Motorvermogen: 101
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een Renault Captur Bi-Fuel en u vraagt hoe u de auto wat versnelling en toerental betreft het beste in de praktijk kunt gebruiken met de 1000 kg aangekoppelde caravan.

Op de vlakke weg volstaat de keuze voor de 5e versnelling prima met rond de 2250 toeren. Dan is het maximale koppel beschikbaar en volstaat dit toerental prima om de vaart erin te houden. Wanneer de route glooiend gaat worden met ook steeds nadrukkelijker langere en steilere hellingen, is een tandje terug schakelen wel wenselijk. Het hogere toerental op dat moment levert wel wat meer motorgeluid op een een verhoogd verbruik maar motortechnisch gezien een betere smering en koeling. Ook dan is de keuze voor LPG nog altijd te rechtvaardigen.

Wanneer u daadwerkelijk steile berghellingen moet bedwingen, met flinke noodzakelijke motorische inspanningen en wellicht ook hoge buitentemperaturen, is het overschakelen op benzine wel een betere optie. Schroom niet om dan ook gerust richting de 3000 toeren te gaan óf meer maar onder dat soort omstandigheden zal benzine inspuiting een positief effect hebben op de motortemperatuur. Op LPG kan het mogelijk nét wat heter gaan worden en is het preventief dan slimmer de knop op benzine te zetten.