Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

BPM plichtig als een particulier een bedrijfsauto van 5 jaar oud aanschaft en omgekeurd tot camper?

Vraag gesteld door R. de Knegt op 17 juni 2021

Ik overweeg als particulier een Nederlandse bestelauto (Fiat Ducato) te kopen. Voertuig is 6 jaar oud. De bedrijfsauto wordt in eerste instantie particulier aangeschaft en zal later (na camper inbouw) omgekeurd worden tot camper.

Ik heb gezocht op de site van de belastingdienst, daar las ik dat voor bestelauto's ouder dan 5 jaar geen BPM meer verschuldigd is. Voor campers lijken er echter andere regels te gelden.

Mijn vraag: moet ik alsnog BPM betalen als ik de bedrijfsauto (die dus reeds door een particulier is aangeschaft) om laat keuren tot camper?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt een 6 jaar oude Fiat Ducato aan te schaffen waar u inderdaad als particulier na 5 jaar géén BPM over hoeft te betalen.

Maar omgebouwd tot camper wordt het feitelijk een personenauto. Je betaalt dan tóch BPM over de oorspronkelijke catalogusprijs van de gesloten bestelbus uitvoering met een gelijke wielbasis, uiteraard met inachtneming van de forfaitaire BPM afschrijvingstabel. Voor een prijsindicatie van het BPM restant adviseer ik u de rekentool van Autotelex te raadplegen. Kies bij voertuigsoort voor Kampeerauto (o.b.v. Bestelauto) en vul vervolgens het invulscherm in. De genoemde netto catalogusprijs en restant BPM is wel een indicatie maar zal wellicht redelijk overeenkomen met de werkelijke bedragen.