Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Belading auto en caravan

Vraag gesteld door op 23 juni 2021

Onze auto (opel mokka) mag Max 1200kg trekken, Max kogeldruk 75kg. Met accessoires weegt hij nu bijna 1100 kg. (Voortent, luifel, stoelen etc)
Mogen er dan op de dissel nog ebikes (tot 45 kg)en hoeveel kg bagage mag er nog in de caravan,  of is het verstandiger dit in de auto te leggen? Want weegt bagage in de auto ook nog mee voor de trekkracht?
Hoe verdeel je extra gewicht het beste?

Merk: Opel
Type: Mokka
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 1600

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een Opel Mokka die een caravan mag trekken van maximaal 1200 kg beladen gewicht.

Wanneer met de nodige toebehoren de caravan op straat al rond de 1100 kg weegt heeft u feitelijk nog 100 kg over om niet over die 1200 kg te gaan. Of die 45 kg aan fietsen op de dissel óf in de caravan staan maakt feitelijk niet uit, en houdt u dan in beide gevallen nog 55 kg over aan beschikbaar laadvermogen. Indien mogelijk is in de caravan de beste optie, het liefst de fietsen ter hoogte van de as, in het midden dus. Maar of u minder gewicht in de caravan stopt en méér in de auto maakt voor het versjouwen van de totale massa voor de auto zelf niet uit. Ik spreek wel de voorkeur uit om de beladen auto zo'n 25% zwaarder te laten zijn dan de beladen caravan om vooral een stabiele combinatie op de weg te hebben.

Voor aanvullende info en tips zie onze video