Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Advies i.v.m. combinatie auto/caravan

Vraag gesteld door op 14 juni 2021

Wij zijn voornemens een Kia Niro aan te schaffen. Hier zouden we een Hobby Excellent Easy bouwjaar 2003 max. totaal gewicht 1350 kg mee willen gaan trekken. Dit gewicht zullen we laten verlagen bij het RDW naar 1300 kg (Max. trekgewicht van een Niro). Mijn vraag is dit een redelijke tot goede combinatie, is hier redelijk vlot mee te rijden en wat mag ik van deze combinatie verwachten in de bergen.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Kia Niro om daar 1300 en kg caravangewicht mee te versjouwen. U vraagt of dat verstandig is en of u daar wel vlot genoeg mee uit de voeten kunt, ook in de bergen.

Ik vermoed dat het om de KIA NIRO 1.6GDI HEV 104KW die inderdaad 1300 kg mag trekken maximaal. Ondanks dat uw caravan 1350 kg mág wegen hoeft u dit door de RDW niet te laten aanpassen naar 1300 kg. Dat is écht niet nodig. Het gaat om het werkelijke gewicht dus zolang u de caravan niet zwaarder maakt dan 1300 kg mag u gerust zo rijden.

Wat trekprestaties betreft doet deze Niro het prima. Met 1300 kg aan de haak kunt u vanuit stilstand nog op een helling van 17% wegkomen en ook bij snelheden rond 80/90 km zijn de prestaties goed genoeg voor inhaalacties. Een goede en veilige keuze dus, zoals u ook kunt lezen in het caravantrekverslag die ik u nog ter e-mail zal doen toekomen.