Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voertuigvolgsysteem nodig?

Vraag gesteld door op 25 mei 2021

Voor mijn huidige autoverzekering gelden aanvullende voorwaarden i.v.m. diefstal verzekering.  083: Alarmsysteem met hellingshoekdetectie. Mijn huidige auto wordt vervangen door een andere met een cataloguswaarde van 94.000. Het bouwjaar is 01-2016 en de aanschafwaarde bedraagt 50.000.
Volgens de dealer wordt thans voor een dergelijke auto een voertuigvolgsysteem vereist. Dat is niet aanwezig en zou moeten worden ingebouwd. De auto is voorzien voor alarmklasse 3 net als mijn huidige auto.
Klopt het dat bij deze vervanging dit systeem noodzakelijk is. De cataloguswaarde van de huidige auto was in 2011 circa 85.000.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vervangt uw huidige auto voor een jonger exemplaar uit 2016 met een oorspronkelijke nieuwprijs van 94.000 euro. Uw dealer meldt dat daar tegenwoordig een voertuigvolgsysteem voor noodzakelijk is om het voertuig all-risk te kunnen verzekeren.

Er zijn diverse alarmeisen die een verzekeraar kan opleggen om een voertuig in verzekering te nemen. Dan hangt in eerste instantie van de betreffende verzekeraar af, maar merk en type auto kan ook zeker een rol spelen. Er kunnen ook specifieke alarmeisen zijn bij een hoge cataloguswaarde zoals boven een oorspronkelijke nieuwprijs van 80.000 euro. Maar ook bij oldtimers of juist gewilde sportieve auto’s of hele exclusieve exemplaren kan een verzekering je dergelijke alarmeisen opleggen.

Informeer dus bij uw verzekeraar wat de acceptatierichtlijnen zijn. Die kunnen dus tussentijds gewijzigd zijn t.o.v. van wat bij het afsluiten van de polis van uw vorige auto van toepassing was. Maar bij een auto met de genoemde nieuwprijs verwacht ik dat een voertuigvolgsysteem inderdaad een vereiste zal zijn.