Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Storing handremlampje

Vraag gesteld door op 25 mei 2021

Na het vervangen van een band(anwb) ging de andere dag het waarschuwingslampje van de handrem branden. Telkens als de motor uitgezet word en weer aan is het lampje uit. Zolang de auto niet gaat rijden blijft alles ok .ondertusse  zijn de remblokken vervangen ,abs ringen gereinigd, niveau remvloeistof is ok .geen lekkage vastgesteld .ook is een relais vervangen .Soms blijft het lampje uit en dan ineens brand het weer .ik heb thuis meerdere malen handrem Angetrokken en weer los ...lampje functioneert zoals het hoort .gas geven en remmen (in zn vrij op parkeerplek) blijft lampje uit. Dus het pompen van de remmen veroorzaakt geen storing lijkt me...op het moment van weg rijden dan gaat na enkele sec het lampje branden .eenmaal de auto uit te zetten en weer te starten is het lampje weer uit ....wat kan dat zijn ? Mijn garage kan het tot heden niet vinden
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U schrijft dat het lampje van de handrem gaat branden zodra de auto gaat rijden. Het handremlampje ziet eruit als een rode cirkel tussen 'haakjes' (O) met een uitroepteken erin. Het symbool lijkt ook op het lampje van het bandenspanningscontrolesysteem TPMS, die worden wel eens door elkaar gehaald. Ik noem het TPMS ook omdat het heel logisch zou zijn in het verhaal. Er is een band verwisseld en het lampje gaat pas aan als de auto gaat rijden. Vreemd is dan wel dat u hetzelfde lampje ziet branden als u de handrem aantrekt, en die is overduidelijk van de handrem zoals omschreven.

Het niveau van remvloeistof is gecontroleerd en de remblokken zijn vervangen, daar ligt het dus niet aan. Bij een storing aan het ABS gaat tegelijk met het handremlampje ook altijd het lampje ABS branden. Wat over blijft is mogelijk een storing in remvloeistofniveau-meting. Dat kan bijvoorbeeld de vlotter zijn of een elektrische aansluiting die af en toe geen contact maakt.

Voor mij is het dus ook een zoekplaatje. Ik ben benieuwd of de garage er verder mee komt, en wat de uiteindelijke oorzaak was.