Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoudsbeurt juni 2021

Vraag gesteld door B. Steenbergen op 21 mei 2021

Auto heeft in juni 2020 grote o.h. beurt gehad. In juni 2021 wordt kleine beurt uitgevoerd. Aangezien ik in de periode juni 2020-juni 2021 maar 7000 km. heb gereden overweeg ik de olie niet te laten verversen is dit juist?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft het afgelopen jaar slechts 7000 kilometer gereden en u vraagt zich af of olie verversen een jaar na dato tóch noodzakelijk is.

Dat lijkt misschien erg overdreven maar relatief beperkt gebruik, zoals bij uw jaarkilometrage, sluit het jaarlijks bezoek toch niet uit. En zeker wat motorolie betreft is een jaarlijkse verversbeurt juist van belang wanneer de auto weinig rijdt en/of juist korte afstanden. Het verouderingsproces van de olie gaat feitelijk sneller bij summier gebruik dan bij dagelijkse en intensievere ritten. Vandaar dat het onderhoud kilometers én leeftijd gerelateerd.

U zou wel aan uw dealer kunnen vragen het onderhoud gericht uit te voeren op basis van wat er na 7000 km ook daadwerkelijk relevant is. Bijvoorbeeld een frisse plas olie en een nieuw oliefilter. Maar misschien kan een interieurfilter dan toch blijven zitten. Bespreek dat dus met de dealer die daar misschien best open voor staat.