Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe autobanden

Vraag gesteld door op 24 mei 2021

Ik moet 4 nieuwe autobanden kopen. Als ik zoek dan zijn er zomerbanden, winterbanden en all-seasonbanden. Ik gebruik de auto best weinig ongeveer 10.000 kilometer per jaar. Ik ga ook niet op wintersport. Dus mijn vraag is wat voor banden moet ik nu kopen? Zelf denk ik aan zomerbanden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U rijdt ongeveer 10.000 km op jaarbasis en is uw auto inmiddels toe aan 4 nieuwe banden. U vraagt wat de beste keuze is; zomer-, winter- óf all-seasonbanden. U gaat niet op wintersport.

Ten opzichte van echte zomer- of winterbanden, hebben all-seasonbanden duidelijke tekortkomingen of zwaktes op tenminste één hoofdonderdeel. Tegelijkertijd is het wel zo dat je met deze banden veel veiliger onderweg bent dan wanneer je ervoor zou kiezen het hele jaar door met zomer- óf juist met winterbanden te rijden.

We raden deze banden dus niet af, maar we adviseren ze alleen omdat het hele jaar door op zomerbanden (of winterbanden) een nog slechter alternatief is. Wanneer u echter bij winterse neerslag in Nederland er nadrukkelijk voor kunt kiezen bewust niet op pad te gaan, volstaan zomerbanden het best wanneer het om één set banden gaat. Wilt u met één set banden ook bij winters weer ten alle tijden de weg op kunnen, dan zijn in zo'n geval all-seasonbanden een passend alternatief.

Zie aanvullend de ANWB bandentests

Bekijk ook de video die ANWB Experts maakten over het verschillen tussen zomer- winter- en all season banden: 

Meer video's van ANWB Experts over bijvoorbeeld, rijhulpsystemen, de e-step, kinderzitjes of vakantiehuisjes, kunt u vinden anwb.nl.