Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Busje particulier gebruiken

Vraag gesteld door R. Boerlijst op 19 mei 2021

Ik wil een busje kopen. Dealers bieden deze aan voor de zakelijke markt. Kan en mag je een dergelijk busje particulier kopen/gebruiken en hoe zet je dan een grijs kenteken om naar particulier?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U wilt een bedrijfswagen busje kopen die door aanbieders worden aangeboden voor de zakelijke markt. U vraagt of u als particulier tóch tot de aanschaf kunt overgaan.

U kunt de auto gewoon kopen en moet hem dan inclusief btw betalen. Het betreft immers volgens de advertentie ongetwijfeld een z.g. btw-auto. Een btw-auto is een auto waarover de volgende koper btw moet betalen. Als dat een zakelijke koper is, kan deze bij aanschaf de btw weer terugvorderen. Een particuliere klant kan dat niet. De verkoper zal gezien het voormalige bedrijfsmatige bezit de auto excl. btw aanbieden en komt dat feitelijk nog bij de aanschafprijs. 

Is de bedrijfsauto jonger dan vijf jaar, dan geldt een naheffing van de aanschafbelasting (BPM) voor de verkoper wanneer er sprake is van een particuliere koop. De verkoper zal dat restant vervolgens verwerken in de vraagprijs. Is het voertuig ouder dan 60 maanden dan komt dat restant te vervallen. Houdt u er rekening mee dat wat betreft de btw in uw geval de verkoper de vraagprijs zal aanpassen. Is de bestelbus jonger dan 5 jaar, dan komt daar ook nog een BPM restant bij. Dus de vraagprijs van een btw-auto zal bij een particuliere koop altijd hoger worden. Maar u mag gerust grijs kenteken rijden. Fiscaal gezien betaalt u echter wel het Particuliere Tarief Bestelauto aan motorrijtuigenbelasting. Dus niet het lage tarief voor ondernemers.