Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bandenmaat wijzigen?

Vraag gesteld door op 21 mei 2021

Wij hebben besloten dat onze nieuwe auto een Hyundai Tucson PHEV gaat worden. Wij zijn erg enthousiast over deze auto (komend uit een Volvo V60) en verwachten dat het een prima caravantrekker is. Punt van aandacht voor ons is dat hij wat stoterig overkomt op dwarsrichels.
Omdat we bij levering de banden direct willen laten vervangen door All-weather banden willen we eigenlijk meteen de maat veranderen om het stoterige gedrag wat in te perken. In concreto: de standaard banden van 235x55x19 vervangen door 205x65x19 dus iets smaller en iets hoger. De rolomtrek is nagenoeg gelijk dus de afwijking van de snelheidsmeter in niet noemenswaard. Wij zijn uitermate rustige rijders.
Zijn tegen onze plannen argumenten in te brengen of is het een verantwoorde aanpassing?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft recent besloten een nieuwe Hyunda Tucson PHEV aan te schaffen maar vanwege het toch wat stoterig aanvoelend onderstel op korte oneffenheden vraagt u of de alternatieve bandenmaat geschikt is als all-season.

Wanneer ik de prijslijst raadpleeg dan laat Hyundai feitelijk twee bandenmaten zien. De huidige maatvoering 235/50/19 (niet 235/55/19!!) én 215/65/17 die overigens niet bij de PHEV versie wordt genoemd. Bij 205/65/19 is er weldegelijk sprake van een te groot verschil in de afrolomtrek t.o.v. de huidige juiste maatvoering en per definitie niet aanbevolen. Maar misschien is óók voor de PHEV 215/65/17 een toepasbaar alternatief. Dan is het verschil in de afrolomtrek inderdaad te verwaarlozen maar heeft de band méér wang en comfort.

Een andere alternatieve maat op 19'' zou 205/60/19 kunnen zijn maar waar in de praktijk geen banden voor geleverd worden. Die maatvoering valt dus af. Dus het enige echte alternatief is wat mij betreft 215/65/17, dus met een ander setje velgen, mits ook technisch toepasbaar op de PHEV. Uw dealer kan daar uitsluitsel over geven.