Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto stuurt heel apart

Vraag gesteld door R. van den Berg op 2 juni 2021

Ik heb een Suzuki Swift sport uit 2008 ik had een tijdje geleden stuur problemen hij stuurde heel aprupt op de snelweg.

Versleten draagarmen dus beide kanten vervangen rechts een schokbreker en veerpoot lager vervangen stuurkogels vervangen stabilitator stangen maar tot mijn  en 4 nieuwe banden plus uitlijnen.

Tot mijn verbazing rijd de auto nogsteeds niet zoals hoort en op hoge snelheid boven de 100 stuurt hij veelste licht waardoor je bijna niet rechtuit kan rijden kunnen jullie mij helpen?
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw Swift stuurt te licht op hogere snelheid en u vraagt zich wat hier de oorzaak van zou kunnen zijn.

Licht sturen doet mij in eerste instantie denken aan velgen met een verkeerde ET maat. Wanneer er andere velgen zijn gemonteerd dan origineel kan het zijn dat deze iets meer naar binnen of naar buiten vallen. Dit kan leiden tot een zoekerig weggedrag.

Een oorzaak kan ook zijn dat er nu een veel te hoge bandenspanning in de voorbanden aanwezig is, dit is eenvoudig te controleren en te corrigeren.

Een ander fenomeen is het stuurhuis, hier zijn wel vaker klachten over. Meestal komt het stuur dan niet meer volledig terug in de rechtuit-stand. Soms is het stuurhuis aan te passen en anders moet deze vervangen worden. Zie een eerdere vraag van een lid op dit forum: Suzuki Swift stuur problemen