Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Andere auto kopen

Vraag gesteld door op 1 juni 2021

Ik heb een stationcar Toyota Avensis van 2013 met 105.000 km op de teller. Ik wil een kleinere auto kopen. Wat is wijsheid, deze auto inruilen of van te voren proberen te verkopen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een kleinere auto en u vraagt zich af of u uw huidige Toyota Avensis beter zélf kunt verkopen of toch inruilen.

Wanneer u de ANWB Koerslijst raadpleegt, dan krijgt u een indicatie te zien van de waarde van uw auto, afhankelijk van de situatie. Het prijsverschil tussen de particuliere waarde en de inruilwaarde is naar inschatting zo'n 500 euro. Dus op papier zou particulier verkopen u nét wat meer kunnen opleveren dat inruil. Maar het verschil is niet groot en moet je maar afwachten of een particulier het ook wil betalen. En misschien dat een inruilende garage er juist toch wel brood in ziet en méér biedt dan de inschatting volgens de koerslijst. Een Avensis is immers geen incourante auto en met deze nette tellerstand niet per definitie een auto waar een garage van denkt daar lang mee te blijven zitten.

Zoals gezegd kunnen de verschillen net zo makkelijk ook de andere kant op rollen. U kunt onze koerslijst als indicatie gebruiken maar een rondje langs verkopers met een geschikte vervangende auto in huis is misschien stap één om een beeld te krijgen wat de inruilwaarde is in de praktijk. Dan weet u of particuliere verkoop misschien dan toch een optie zou kunnen zijn. Gezien de krapte op de gebruikte markt is het niet zo dat bij aanschaf van een occasion zónder inruilauto er rijkelijk wordt gestrooid met kortingen. Daar zult u niet echt de winst in terugvinden. Maar vraagprijzen zijn uiteraard altijd onderhandelbaar en de inruilwaarde vaak verschillend bij een rondje langs verschillende bedrijven.