Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Velgen all-seasonbanden

Vraag gesteld door J. Broeders op 3 mei 2021

Momenteel heb ik zowel lichtmetalen velgen (zomerbanden) als metalen velgen (winterbanden). Op welke velgen kan ik het best continental allseason-banden laten monteren?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft twee sets velgen met zomer- en winterbanden. De ene set velgen is van lichtmetaal en de andere zijn stalen wielen. U heeft de keus gemaakt om het hele jaar op all seasonbanden te rijden en vraagt om welke velgen deze het beste kunnen worden gemonteerd.

Een duidelijke voorkeur is er niet, verschillen zijn er wel. Een lichtmetalen velg is meestal lichter dan een stalen velg van dezelfde maat. Wielen en banden maken deel uit van het zogenaamde onafgeveerde gewicht. Omdat velgen draaien en bewegen (in- en uitveren) hebben ze te maken met massatraagheid. Die kan het beste zo laag mogelijk zijn, dus dat is een pré voor de lichtmetalen velgen. 

Lichtmetaal is wel gevoeliger voor de invloed van pekel. Dat kan gaan invreten en de velgen optisch beschadigen. Ze hebben in de winter meer onderhoud nodig in de zin van schoon houden. Een persoonlijke voorkeur voor het uiterlijk van de auto kan ook meespelen. Lichtmetalen velgen zijn sterker dan stalen velgen. Ze zullen bij een stootje van buitenaf minder snel vervormen cq krom raken.