Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuurhuis Ford Focus

Vraag gesteld door A. van Santen op 14 mei 2021

In een half jaar heb ik 4 x gehad dat, na de start, de stuurbekrachtiging van mijn Ford focus uit 2011, weigerde steeds met een tussenpoos van enkele weken. Heel kort maar, 1 of 2 seconden. Het is een ecoboost titanium uitvoering met 114.000 km op de teller. De garage heeft een lage spanning gemeten en volgens hun  is dit de oorzaak. Mijn vraag is of dit dan ook onder het rijden kan gebeuren, en is het verantwoord om met je caravan naar Oostenrijk te rijden? En kan worden uitgezocht of de oorzaak inderdaad een te lage spanning is, of dat het stuurhuis aan vervanging toe is.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft in een half jaar 4x gemerkt dat de stuurbekrachtiging heel even dienst weigerde. Volgens de garage is dat te wijten aan te lage spanning. U vraagt of dat tijdens een vakantierit ook kan voorkomen.

Ik weet niet of de betreffende garage ook de dealer is omdat deze generatie Focus soms weleens een storing kan hebben aan de stuurhoeksensor. Misschien dat universele garages daar niet mee bekend zijn en mogelijk een verkeerde interpretatie kunnen hebben van de oorzaak. Maar of het inderdaad te wijten is aan een te lage spanning óf een gebrekkige aansturing van de bekrachtiging kan de ANWB niet voor u onderzoeken. Daarvoor bent u dan toch bij de dealer bij het beste adres, die ook over diagnose apparatuur beschikt om het e.e.a. uit te lezen. En wanneer een tijdelijk te lage spanning duidelijk als oorzaak naar voren komt, dan moet er ook een verklaring zijn waardoor dat dan ontstaat en hoe te voorkomen. Ik kan me voorstellen dat u de zekerheid wilt hebben of dat al dan niet ook tijdens een rit naar Oostenrijk zou kunnen optreden. En daar kan ik zo op afstand echt geen uitspraak over doen, omdat het kennelijk in dit stadium toch onzeker is of te lage spanning inderdaad de oorzaak is. Dan is verder onderzoek toch echt nodig wanneer u vóór vertrek die zekerheid wilt.