Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Parallel import wel of niet

Vraag gesteld door A. Teuling op 16 mei 2021

Vanwege omstandigheden moeten wij helaas op zoek naar een andere (tweedehands) auto. Nu heb ik online een Opel Mokka 1.4 T 140PK EDITION + OH HISTORIE gevonden waarin ik wel interesse heb.

Echter, als ik de autogegevens opvraag zie ik dat er 99.000 km op de teller staat maar dat de auto nog wacht op haar 1e eigenaar. Tevens staat erbij dat het een auto betreft die via Parallel Import in NL terecht is gekomen.

Zegt dit iets over de kwaliteit van de auto of maakt dit iets uit?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of een parallel geïmporteerde auto wat betreft kwaliteit zal verschillen.

Vaak is bij een parallel geïmporteerde auto de historie niet of slecht te achterhalen. Zo is twijfel aan de kilometerstand en de onderhoudshistorie vaak lastig weg te nemen. Als de complete historie niet aanwezig is adviseren wij dan ook altijd om de auto voor aankoop te laten keuren. U kunt de auto laten keuren door bijvoorbeeld Occasionkeuring dekra. Hierbij komt schade in het verleden vaak ook boven water.

U zou ook bij de merkdealer kunnen proberen of zij de historie op VIN (chassisnummer) kunnen achterhalen of mogelijk uit de ECU of sleutel kunnen uitlezen.

Verder adviseer ik om bij de koop op het koopcontract de kilometerstand te laten vermelden. Wanneer achteraf dan blijkt dat deze feitelijk niet klopt zou u wellicht nog stappen kunnen ondernemen.

Houd er rekening mee dat auto’s met een incompleet verleden vaak minder populair zijn op de gebruikte markt. Wanneer u de auto dus weer wilt verkopen kunt u te maken krijgen met een minder gunstige inruilprijs.