Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppeling kraakt

Vraag gesteld door op 4 mei 2021

Na het vervangen van m'n koppeling cilinder bij m n pedalen maakt het een krakend geluid bij intrappen koppeling en terugslag van koppeling bij de pedaal. Komt dit doordat het nieuw is (volgens garage)?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort na het vervangen van de koppelingscilinder bij koppelingspedaal 'in' en 'los' een krakend bijgeluid. De garage meldt dat dit komt omdat het nieuw is.

Een nieuwe hoofdkoppelingscilinder zal niet vervolgens een bijgeluid vertonen zoals dat per definitie niet gebruikelijk is bij het bedienen van de koppeling. Wanneer dit bijgeluid er ná vervanging is ingekomen, is dat feitelijk niet goed. Misschien moet eerst naar de oorzaak gekeken worden, maar de cilinder zelf mag dit geluid niet afgeven. Wellicht dat de pedaaldruk nu anders is en dat het pedaal wat anders belast wordt. Daarom ontstaat er misschien nu ineens een spontaan bijgeluid en is het wellicht een kwestie van smeren van het pedaal-machanisme. Nader onderzoek naar de oorzaak is wel van belang maar wil ik ontkrachten dat dit 'nieuwigheid' van de cilinder is.